lørdag 29. november 2014

Kystkultur

Friluftlivs studentene fra Hoyskolen i Sogndal skulle endelig ut til kysten, gjennom fjorden med brakkvann dro vi med ferge ut mot Solund. Kommunen ligger ytterst i Sognefjorden, og der skulle vi møte Roar Moe kongen av Litle Færøy. På forhånd hadde vi blitt fortalt at dette var en mann som var opptatt av tradisjoner, og at han hadde vært med i NRK serien "Der ingen skulle tru at nokon kunne bu". Med dette i bakhodet var vi veldig spente på denne mannen og plassen vi skulle møte.

Foto: Lena Straume ved brygga til Roald Moe

På Litle Færøy Roald Moe alene, men med tyve engasjerte studenter løpend rundt blir det fort livlig. Roald ville fortelle oss om kystkulturen her ute i Solund, og vi blir raskt lutter øre da han engasjert forteller. Han viser frem gamle færinger som han har satt i stand, og vi tar årene fatt og ror ute på sjøen. Båten som vi sitter i har seks årer, så det krever samarbeid og god takt. 
Foto Jostein Amlie Authen av et av naustene der Roald oppbevarer båtene sine


På øya disponerer Roald minst fem forskjellige Nordfjordbåter, gammel og ny i forskjellige størrelser. Båtene representerer transportmdler tradisjonelt fra Vestlandet. Færingene var et vanlig fremkomstmiddel helt frem til rundt 1950 da de ble erstattet med motorbåter (Hansen, 2009).
Foto: Jostein Amlie Authen av en færing.


Alt landskap som vi mennesker har påvirket kan på en måte kalles kulturlandskap. Men det er vanlig å bruke begrepet kulturlandskap om steder som  tydelig viser spor etter menneskelig aktivitet og liv (Bjerkely, 2011). Slik som for eksempel bosteder. Roar tar oss med på noen små øyer ved Litle Færøy, der vi får se spor etter menneskelig aktivitete. Vi ser spor etter bosteder og etter jordrift.

Øyene i Solund bærer preg av masse vær. Det er relativt lite vegetasjon, sammenlignet med østligere kystområder, men i le sidene er det frodigere. Vind og bølger kommer fra havgapet i vest, og nordvestlig vind er den dominerende vindretningen. Dette kommer av jordrotasjon og havet. Dette medfører også endel bølger da det er vinden som bygger bølgene opp (Bjerkly,2011). 

Foto: Jostein Amlie Authen av Litle Færøy og det værutsatte landskapet rundt.

Når vi vandrer rundt på disse småøyene i Solund forteller Roald hvor det har vært bosetning. Og han forteller at det å ha ly fra været var den viktigste forutsetningen for å bo her ute. Det er spor etter bygninger i ei lita kløft, der det ligger en steinblokk som tredje vegg. "Her bodde de fint" sier Roald, de brukte omgivelsene godt og behøvde bare å bygge en vegg og tak. 

Roald Moe er opptatt av å formidle gammel kystkultur og det enkle gode liv med enkle midler. Gjennom aktiviteter som seiling, roing og fiske, får hans besøkende være i konteksten og dette er en god måte å formidle tradisjonene (Hansen, 2009. Det er viktig at vi har slike som Roald, som både er opptatt av å ta vare på den gamle kystkulturen men samtidig bruker masse tid på å dele historiene.


Kilder: 
Bjerkly, H. J. (2011). Norske naturtyper -økologi og mangfold. Oslo: Universitetforlaget.

Hansen, K. (2009) Roar Moe har blitt tildelt to priser for sitt arbeide i ytre Sogn, hvor han bor alene på en øde øy og skolerer ungdomi tradisjonell båtbygging og kystkultur. Lest 28. 11.14 og hentet fra: http://www.roarmoe.com/Pages/RoarinthePress.aspx 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar