søndag 30. november 2014

Correns, en landsby i Frankeriket

Fra det nære i Sogndag, dro friluftlivsstudentene til det fjerne i Frankeriket. Der vi bodde i en liten landsby og fikk opplev kulturen deres gjennom opplevelser og klatring.

Foto: Turister på den økologiske vingården Domaine Des Aspras



Correns ligger i Provence Verte som igjen ligger i departementet Du Var. Provence Verte består av 37 små landsbyer, som ligger i det sydøstlige Frankeriket (Bugada, 2010). Norge er delt opp i tre nivåer (land, fylke og kommuner) mens Frankeriket er delt opp i hele åtte nivåer. Husene i Correns er bygget med tanke på klimaet, da steinveggene holder varmen ute om vinteren og isolerer for de kalde vindene om vinteren (denstoredanske.dk, 2014). Husene har tykke steinvegger og sjarmerende små vinduer med skodder. 





Foto: Et av dyrkeområdene til vingården

I Correns så er det stort fokus på økologisk landbruk, og landsbyen var den første i Frankeriket som kalte seg "village bio". Dette fordi landsbyen nesten har 100% organisk landbruk, med dyrking av  blandt annet oliven, grønsaker og vindruer. Dette har ført til at landsbyen på 15 år omtrent har dobblet inbyggertallet. Vindrueprodusentene var de første som gikk over til et økologisk landbruk, og vi var på besøk hos en av dem Domaine Des Aspras (francetvinfo.fr, 2013). 







Foto: Klatring i på Vallon Sourn
I Correns var vi på klatrefeltet Vallon Sourn som består av hele 236 ruter. Feltet inneholdt klatring for de fleste nivåer med klippeklatring på kalkstein. Kalksteinen er en bløt stein og regn og været har opp igjennom tidene formet det karrakteristiske utseende på fjellet (Bugada, 2010). Det at vannet lett former kalkfjellet fikk vi besøkte en turistattraksjon i Verdon. Der ligger europas største canyon, og vi  gikk gjennom fra nord til sør. 




Foto: Grand Canyon du Verdon  







Da vi var i Correns var det villsvinjakt. Den lille landsbyen bar preg av dette med jegere som styrte rundt, og lyden av skudd. En da da vi gikk hjem fra klatrefeltet kom vi forbi en garasje hvor jegerene drev og flådde og parterte dagens fangst. Vi fikk lov til å komme inn å se på dyrene og hvordan de parterte dem. Den siste dagen i Correns fikk vi også endelig smake på villsvin. 







Kilder:

Bugada, 2010.


francetvinfo.fr, 2013. VIDEO. Correns, le premier village français (presque) entièrement converti au bio. Lest 6.10.2014 fra: http://www.francetvinfo.fr/economie/commerce/video-correns-le-premier-village-francais-a-produire-du-100-bio_418763.html


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar