I midten av februar dro friluftslivstudentene fra sogndal til Vigdalen for å få erfaringer fra topptur og kammeratredning i skred. Vi hadde gått igjennom kammeratredning i skred inne, men nå var det på tide å få erfaringer ute i vårt store klasserom. Vi delte klassen inn i to, og laget skred caser for hverandre.
Foto: Lena Straume av øvelse. |
Hvorfor:
Når en går topptur er det viktig å ha kunnskaper om skred og redning, slik at vi kan bevege oss tryggest mulig (Nes, 2013). Hvis uhellet er ute er det kun kammeratene dine som kan redde deg i tide. En blir raskt kvelt hvis en ligger under snøen, ved press på bryst eller opphoping av CO2 (Nes,2013). Werner Munter har laget en dødsrate modell som viser at man bør finne den skredtatte innen de første 15 minuttene (Nes, 2013). Derfor krever det at vi har med og kan bruke det nødvendige utstyret som spada, søkestang og sender-mottaker (Brattlien, 2012).
Foto: Lena Straume |
Hvordan:
Om du ser at noen av kammeratene dine blir tatt av skred, er den viktig at du følger den skredtatte slik at du kan få en pekepin (Nes, 2013). Men egen sikkerhet er viktigst, stop derfor opp å tenk før du løper inn i et skredet (Brattlien, 2012). Om du vurderer det som sikkert løper du inn i skretet med sender-mottaker på søk. Det er også viktig og forsikre seg om at alle som ikke er tatt i skredet setter S/M på søk, slik at vi ikke leter etter feil person (Nes, 2013).
Hold S/M ved øret til du får inn første signal, samtidig som du roterer den sakte i ulike plan (Nes, 2013). Deretter følger du retningsanvisningen og lyden fra S/M, men du beveger deg raskt (Brattlien, 2012). Når verdiene minsker senker du farten for å finne minste verdi, hold derfor S/M nede ved bakken (Brattlien, 2012). Foreta finsøk med S/M ved å bevege den i en vannrett akse til du finner minste verdi, deretter i en loddrett akse. Minster verdi i begge aksene markeres (Nes, 2013). Bruk derretter søkestang ved å stikke den vinkelrett på snøen, i spiralform (Brattlien, 2012). Hvis du stikker i den skredtatte vil det kjennes bløtt og det vil gi litt etter, la derfor søkestanga stå som markering (Brattlien, 2012).
Foto: Lena Straume |
Begynn deretter utgravingen ved å grave ca. 1,5 meter unna den markerte søkestanga (Brattlien, 2012). Kast snøen til siden og nedover, slikk at du kan jobbe deg innover mot søkestanga (Brattlien, 2012). Er en flere til å grave slik som vi var, kan en sende snøen nedover og jobbe som samlebånd. Når den skredtatte er funnet må vi være klare til å drive førstehjelp. Vi kan forvente at den skredtatte har fått juling i skredet, og bevistløs eller livløs (Brattlien, 2012). Vi må derfor drive førstehjelp, og hindre ytterligere skade ved varmekonservering. En nedkjølt person har svært lav puls, så derfor ikke gi opp før helsepersonell kommer på stedet (Brattlien, 2012).
Dette var en enkel gjennomgang av hvordan vi gjennomgikk kammeratredning i skred med sender-mottaker. Vi merket raskt at øvelse lønner seg, da vi fikk masse “gode” erfaringer, og vi brukte kortere tid å finne den skredtatte.
Kilder:
Brattlien, K. (2012). Den lille snøskredboka. (3. utgave). Oslo: Fri flyt AS.
Nes, C. L. (2013). Skikompis - snøskred og trygg ferdsel. Førde: Senja forag.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar