onsdag 14. mai 2014

Tørking av mat

I uke 12 dro tre studenter fra Sogndal opp til den vakre naturen i Hurrungane. Med fjellski på beina, vind i ansiktet og et smil om munnen gikk vi inn i Hurrungane for å teste ut egne ferdigheter. Før turen så bestemte vi oss for å tørke vår egen mat, for å spare mest mulig vekt. Fersk mat er best, men vår egen tørka mat smakte veldig godt på tur i retter som wok. 

Hvorfor:
Vinterstid er det flere gode grunner til å tørke mat. Fordelene er at maten holder lengre, den tar mindre plass og veier svært lite (Horgen, 2010). Men det er også flere ulemper, som å det er veldig energikrevende å tørke maten. Det kan dessuten være vanskelig å beregne mat, og maten krever lit tid i vann før tilbereding til å absorbere det vannet som ble fjernet ved tørking (Horgen, 2010). Det som er lettest å tørke er grønnsaker, frukt og kjøtt med lite fett. En må derfor vurdere utifra hvilken tur en planlegger, om fordelene er større enn ulempene.

Hvordan:
Tørking av grønnsaker:
  1. Grønnsakene kuttes opp i små biter.

  1. Deretter kokes de lett opp i vann med litt salt.
  2. Ta grønnsakene i en sil el. og fjern mest mulig vann.

  1. Legges så jevnt på ei rist med bakepapir.


  1. Settes i ovnen på svak varme ved varmluft i utallige timer.
  2. Liten gløtt på ovnsdøra, for å slippe ut vanndamp.



Grønnsak
Grader
Timer i ovnen
Gulrot
70
12
Purre
70
12
Løk
70
12-15
Potet
60
20
Blomkål
50
15
Sopp
50
7-8
Urter
50
2
(Mytting og Bischoff, 2008 ).

Denne oversikten er en veiledning for tørking av noen grønnsaker. Test ut tørking av matvarer før du drar på tur, da ikke all met smaker så godt etter tørking (Horgen, 2010). Grønnsaker og frukt er ferdigtørka når de veier 10% av opprinnelig vekt. Men det vil variere ut i fra hvor mye vann produktet inneholder.

Kilder:

Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget.

Mytting, I. og Bischoff, A. (2008). Friluftsliv. Oslo: Gyldendal undervisning.








Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar