tirsdag 13. mai 2014

Førstehjelp på tur

I uke 4 dra studentene på andre året friluftslivsbachelor til Haukåsen for å øve på førstehjelp i praksis. Turer var en forberedelse til vinterturer der vi fikk testet ut utstyr og kunnskaper. Turer gav oss muligheter til å videreføre den teoretiske kunnskapen vi hadde om førstehjelp ut i miljøet. Vi øvde på førstehjelp med ulike caser som vi skulle løse. Casene gikk ut på å finne ut hva som feilte den skadede og behandling av personen.


Hvorfor:
Som veileder er det viktig å planlegge best mulig for å minske risikoen for skader, og eventuelt gjøre utfallet best mulig. Grunnleggende kunnskap om førstehjelp er også svært viktig, da hjelpen kan være langt unna (Horgen, 2010).

Hvordan:

Hvis uhellet er ute så er det viktig å få overblikk over situasjonen, og gå systematisk til verks med pasientundersøkelse (Fauske og Bruland, 2012). For å hindre ytterligere skader er det viktig å sette egen sikkerhet i høysete og sikre skadestedet (Fauske og Bruland, 2012). Om en har dekning er det viktig å raskt ringe etter medisinsk hjelp på 113 eller til politiet på 112 hvis det er behov for redningsaksjon. Dersom en hverken har dekning eller andre personer som kan hente hjelp er det viktig å gi førstehjelp og stabilisere situasjonen, for så å skaffe hjelp (Fauske og Bruland, 2012). 

Illustrasjon: Lena Straume


ABCDE:
For pasientundersøkelse eller promærundersøkelse så har en huskeregelen abcde, som hjelp til å starte med det viktigste først (Christensen, u.å.). Huskereglen er stikkord for spørsmål en må stille seg, og pasienten om. Situasjonen vil  bestemmer hvilken bokstav en bør starte på. Først er det viktig å få kontakt med personen, sjekke om den er bevisst ved tilrop og berøring. Snakk med den skadede for å berolige og for å få informasjon om skade (Fauske og Bruland, 2012). 

Airways - lyftveier
Breathing - pustefunksjon
Circulation - blodsirkulasjon
Disabileties - nevrologi 
Envirement - beskytt mot miljøet

Airways. Om personen er bevisstløs er det viktig å sikre at den skadede har frie lufteveier og ingen frmedlegemer i munn. Åpne opp munnen, len hodet bokover og sjekk derreter med fingrene om det er fremedlegemer som blokerer luftveiene (Fauske og Bruland, 2012). Legg derretter den bevisstløse personen i stabilt sideleie, og overvåk åndedrett.

Breathing. Puster personen? Sjekk dette ved å kjenne, lytte å føle etter pust. Puster personen uregelmessig, raskt, anstrengt eller sakte? Ved uregelmessig eller andstrengt pust heves overkroppen til den skadede (Christensen, u.å.). Dersom personen er bevisstløs og ikke puster starter man hjerte og lungeredning, 30/2 (Fauske og Bruland, 2012). 

Circulation. Dersom pasienten har blødninger må det stoppes, og heve skadestedet. Har pasienten tegn til sirkulasjonsvikt? Tegn på dette er klam, blek og kald hud (Christensen, u.å.). Ved mistanke om sirkulasjonssvikt skal pasienten unngå anstrengelse og ikke ha i seg mat eller drikke.

Disabileties. Mistanke om nakke eller ryggskader? Dersom dette er det viktig å holde pasienten i ro for å hindre ytterligere skade (Fauske og Bruland, 2012). Symptomer på nakke- eller ryggskade er ingen/nedsatt bevegelse eller prikking i armer eller ben (Fauske og Bruland, 2012). Forsøk å stabiliser nakke og rygg ved å bevege minst mulig på den skadede (Fauske og Bruland, 2012). Dersom det er brudd i armer eller ben stabiliseres bruddet ved spjelking.

Envirement. Kan miljøet forverre skaden? Det er viktig å forebygge mot ytterligere skade som for eksempel frostskader. Beskytt derfor den skadede fra miljøet ved å søke ly, og ved varmekonservering (Fauske og Bruland, 2012). Få den skadede opp fra bakken, og ta på mer og tørre klær. Evakuering?

Dette er en generel huskeregel for primærundersøkelse av skadet pasient. Men førstehjelp krever både øvelse og kunnskap for å vite noe om de resultatene en får fra undersøkelsen. Derretter må en så vite hvilke tiltak en skal gjøre ut ifra de resultatene fra pasientundersøkelsen. Førstehjelpsskrin skal alltid være i sekken selv på korte turer, og det er viktig å sjekke at alt nødnendig utstyr er der.





Kilder: 


Fauske, L. og Bruland, Ø. S. (red.) (2012). Førstehjelp på tur, fjell-, høyde- og reisemedisin. Oslo: Fri flyt AS. 


Horgen, A. (2010). Friluftslivsveiledning vinterstid. Kristiansand: Høyskoleforlaget.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar